Željko Mandić (ALFE-MI): Želimo postati jedan od glavnih lidera u metalo-prerađivačkoj industriji! (VIDEO)

Željko Mandić (ALFE-MI): Želimo postati jedan od glavnih lidera u metalo-prerađivačkoj industriji! (VIDEO)
Intervju Novosti

ALFE-MI d.o.o je afirmirana kompanija – proizvođač proizvoda metaloprerađivačke industrije nastao pretvorbom vlasništva na bogatoj i dugogodišnjoj tradiciji proizvodnje ovog tipa u različitim organizacijskim oblicima. Osnovana je 1973 godine od nekoliko firmi iskusnih u metaloprerađivačkoj industriji, a od 1980 godine posluje kao dio UMEL korporacije. Od 2000 godine ova kompanija je u 100% privatnom vlasništvu čime je promijenjen oblik svojine iz društvene u privatnu. U 2006 godini kompanija je imala značajne promjene u pogledu vlasničke i organizacione strukture – okrupnjavanje kapitala i ulazak većinskog vlasnika Mapex d.o.o Živinice u posjed ALFE-MI, te nove Uprave.

U okviru naše kampanje BUDI PONOSAN – MADE IN BIH, razgovarali smo sa direktorom ove kompanije Željkom Mandićem.Koliko morate ulagati da proizvedete dobrog radnika?

Željko Mandić: Djeca su do 2013. godine dolazila na praksu u našu kompaniju, imali smo ugovor sa Srednjoškolskim centrom u Živinicama, imali smo i određena iskustva i zaista smo zagovornici da nam to treba u nekoj značajnijoj mjeri. Mi kao poslodavci moramo biti spremni, znači šta je to što mi možemo pružiti ljudima: bolje uslove, topli obrok, prevoz… Ako djeca polože neke specijalističke ispite van naših firmi, moramo imati odgovornost da ih primimo u svoje firme. Da djeca rade od 7 do15, da firmu doživljavaju kao kuću. Treba se školovati za ono od čega ćemo kvalitetno živjeti i mi poslodavci moramo ponuditi djeci šansu.

Stalno šaljemo poruke mladima, međutim šta bi ste poručili roditeljima ?

Željko Mandić: Iz kuće se sve nosi, mora se proći školsko obrazovanje, osnovno, doći u srednju školu, tu će već djeca sazreti kao ljudi definisati će neke svoje zahtjeve, ciljeve u životu. Ali sigurno je da roditelji imaju najveći uticaj na djecu. Teško je u ovom momentu davati savjet, ali sigurno je da roditelji razmišljaju na način da djeca završavaju školu i zapošljavaju svoju djecu u firme koje su uspješne koje su dokaz da se u BiH može živjeti od svog rada. Na roditeljima je velika odgovornost da kreiraju put svojoj djeci, ali sigurno da u BiH ima dobrih firmi, firmi koje dobro rade, izvoze i da ne treba napuštati svoju domovinu.

Kompanija “Alfe Mi” u narednih pet do deset godina…

Željko Mandić: Sa ulaskom novog vlasnika i nove upravljačke strukture preporodili smo firmu, deset puta smo povećali proizvodnju. Uposlili smo novih 250 radnika, a za narednih pet godina se vidimo u ovoj branši, na način da postajemo jedan od glavnih lidera u metalo-prerađivačkoj industriji. To je upisano u našoj misiji i viziji kompanije. Sigurno ostajemo u ovom poslu s tim da ćemo pokušati odgovoriti na izazove koji su ispred nas, da idemo više ka robotizaciji, ka automatizaciji, zaštiti zdravlja naših uposlenika, ka kvalitetnijem ambijentu. Iako smo na dobrom putu, uvijek imamo neke više ciljeve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa