Pivara Tuzla ponovo promijenila vlasnika, ovaj put se zna ko je

Pivara Tuzla ponovo promijenila vlasnika, ovaj put se zna ko je
Novosti
RK Invest d.o.o. Sarajevo stekao je 51 posto vlasništva u Pivari Tuzla nakon što je dionice prodala Sberbank d.d. (skrbnički račun), piše Indikator.ba.

Ovim je došlo do preprodaje udjela u Pivari Tuzla budući da je istovjetni udio već kupljen sredinom maja, kada je obavljena transakcija većinskim paketom dionica
ove kompanije.

Dionice su tada prodali ZIF Naprijed, ZIF BIG-Investiciona grupa d.d. Sarajevo, OIF LILIUM BALANCED i ZIF “MI-GROUP” d.d. Sarajevo, a kupio investitor koji posluje putem skrbničkog računa Sberbank d.d.

Kao mogući kupac u medijima je navođen fond Altima Partners (vlasnik Banjalučke pivare) ali te informacije nisu potvrđene.

Kao osnivač društva RK Invest d.o.o. Sarajevo u sudskom registru navodi se društvo Sagena Investment Establishment sa sjedištem u Vaduzu, Liechtenstein.

Sagena je odranije aktivna na tržištu kapitala u BiH, a posjeduje dionice u Energonovi d.d. Sarajevo 8,3 posto i društvu OZON d.d. Travnik 0,15 posto.

Kako je BisnisInfo ranije objavio, Pivara Tuzla prošle godine je imala prihode od 28,4 miliona KM i dobit od 3,8 miliona, što govori da je riječ o veoma uspješnom preduzeću.

(Indikator.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa