Izgradnja TE Banovići: Investicija u vrijednosti od 305 miliona eura uposliti će preko 1000 direktno uključenih radnika te, veliki broj domaćih kompanija

Izgradnja TE Banovići: Investicija u vrijednosti od 305 miliona eura  uposliti će preko 1000 direktno uključenih radnika te, veliki broj domaćih kompanija
Aktuelnosti

Na drugom Business Strategic Forumu u Tuzli govorilo se o izgradnji energetskih blokova kao generatora razvoja TK.

Učesnik panela bio je Munever Čergić direktor RMU Banovići.

Prema riječima Munevera Čergića u januaru 2016. završeni su razgovori sa bankama dok su u maju ove godine završili sa kineskom bankom 85% finansiranja. U skladu sa tim, decembar će biti mjesec zvaničnog potpisivanja ugovora i dogovaranja perioda u kome će radovi na TE Banovići početi.

Čergić je još objasnio kako od države dosta ovisi tj. koliko su institucije za izdavanje dokumenata spremne pomoći. U nekim normalnim uslovima potrebno je da od ideje do njenog početka prođe 4 do 5 godina, dok je za samu izgradnju potrebno 3 do 5 godina.

Parametri po kojima će TE raditi su dosta manji u odnosu na dozvoljene parametre EU. Npr. prema parametrima EU dozvoljeno je 200 mililitara SO2 dok je za TE Banovići dogovoreno ispod 30 mililitara.

 

Na pitanje moderatora panela, gospodina Zlatka Berbića koliko će domaćih radnika i kompanija biti uključeno u sam proces izgradnje gospodin Čergić je odgovorio kako previđaju preko 1000 direktno uključenih radnika tokom okvirnih 40 mjeseci koliko je rok izgradnje.

 

 


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa