RMU Banovići je profitabilna firma sa zavidnim ugledom u zemlji i inostranstvu, koja se bavi proizvodnjom, oplemenjivanjem (preradom) i prodajom uglja. Proizvodi preko 1.500.000 tona separisanog uglja, u asortimanu: kocka, orah, grah, sitni ugalj I i II.
 

Kompaniju čine sljedeće organizacione jedinice i proizvodni pogoni:

  • Podzemna i površinska eksploatacija
  • Separacija
  • Željeznični transport
  • Direkcija
  • Standard i usluge
  • Termoelektrana

U pogonu površinske eksploatacije, na dva površinska kopa, vrši se otkrivanje i eksploatacija uglja, pri čemu se koristi savremena i visokoproduktivna bagerska mehanizacija za iskopavanje, te istovarna mehanizacija (kamionska) za transport unutar kopova i do pretovarnih rampi.

Podzemna eksploatacija uglja podrazumijeva iskopavanje uglja uz pomoć najsavremenije tehnologije, odnosno mehanizovanog širokog čela sa daljinskim upravljanjem. Riječ je o modernom proizvodnom sistemu koji znatno povećava proizvodnju i doprinosi humanizaciji rada, i koji predstavlja jednu od najvećih investicija u historiji podzemne eksploatacije rudnika, čija vrijednost prelazi 23 miliona KM.
Željeznički transport ima funkciju prevoza uglja od proizvodnih pogona do separacije. Raspolaže sa velikim brojem lokomotiva i vučnih vagona, kao i kompletnom infrastrukturom i sredstvima za održavanje.
U pogonu Separacija vrši se granuliranje i oplemenjivanje uglja. Postoje dva utovarna punkta: prvi za utovar u kamione, a drugi u željezničke vagone.
Standard i usluge je pogon koji je registrovan za dvojnu funkciju: organizovanu ishranu radnika i ugostiteljsko turističku djelatnost. U svom sastavu ima centralne i pogonske restorane, uključujući Radnički dom i Hotel “Zlača”.
Direkcija rudnika je sjedište Uprave i Stručnih službi organiziranih u sektore, koji su u funkciji stručnog servisa pogonima. Kada je u pitanju tržište, kompletnu proizvodnju RMU Banovići plasira kako na domaće tako i na strano tržište. Oko 70% uglja odvozi se u Termoelektranu Tuzla. Učešće izvoza u ukupnom plasmanu je oko 17% od čega 5 % direktno, a 12% indirektno.

Preostalih 13% količina uglja plasira se kupcima u opštoj i širokoj potrošnji. Rudnik trenutno upošljava 2798 radnika, od čega 217 visokostručnih kadrova, što je 7,5 % u odnosu na ukupan broj zaposlenih. U budućnosti, s obzirom na veliku tržišnu potražnju i puštanje u rad novih proizvodnih pogona, kompanija RMU Banovići namjerava zaposliti dodatnih 200 stručnjaka i novih radnika.

Misija kompanije je odgovoriti na sve zahtjeve tržišta širokom ponudom najkvalitetnijeg uglja, i istovremeno opravdati dugogodišnje povjerenje kupaca i klijenata.

Vizija kompanije je nastaviti uspješno poslovanje, povećati obim proizvodnje separisanog uglja, ići u korak sa savremenom proizvodnjom uglja i rekultivacijom, te  uposliti nove, mlade ljude.

Radno vrijeme

Ponedjeljak

-

Utorak

-

Srijeda

-

Četvrtak

-

Petak

-

Subota

-

Nedjelja

-

Adresa

Adresa:

Armije BiH 52, Banovići

GPS:

44.411063231577, 18.530777133491

Telefon:
E-mail:
Kontaktirajte menadžment
Plan My Route
Direktor / Predsjednik uprave:

Munever Čergić