Osnovna djelatnost aerodroma je obezbjeđivanje avionskog prijevoza za skoro sve dijelove Evrope, te upravljanje internacionalnim i domaćim zračnim saobraćajem. Međunarodni Aerodrom Tuzla je osnovan od strane Skupštine Tuzlansko-podrinjskog kantona Zakonom o osnivanju JP Međunarodni aerodrom Tuzla – Zračna luka Dubrave 1998. godine.

 

2006. godine Međunarodni Aerodrom Tuzla je osigurao tehničke uslove za ispunjavanje ICAO (Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju) standarda i 05.06.2008. godine stekao privremeni Certifikat za Javnu Upotrebu Aerodroma u međunarodnom zračnom prometu u trajanju od godinu dana. Sticanjem ovog certifikata aerodrom je otvoren za civilni zračni promet. 05.06.2009. Međunarodni Aerodrom Tuzla je stekao Certifikat za javnu upotrebu u međunarodnom zračnom prometu na neograničeni period trajanja.


Na svoju 11. godišnjicu, maja 2015. godine, dugogodišnji saradnik Međunarodnog aerodroma Tuzla WIZZ-AIR je najavio osvježenje saradnje sa aerodromom u Tuzli, te kompletno osavremenjivanje branda i stvaranje nove flote kako bi izašao u susret zahtjevima putnika, zauzimajući tako svoje mjesto među vodećim evropskim avio kompanijama. Aerodrom u Tuzli je zajedno sa kompanijom WIZZ poprimio življi, svježiji i sofisticiraniji izgled i dojam.

Neke od inicijativa koje su uvedene u okviru ove saradnje su uvođenje novih ruta i destinacija, izgradnja atraktivnog putničkog terminala i rekonstrukcija čekaonice za putnike, uvođenje modernih zrakoplova, unapređenje infrastrukture, dodjela sjedala, prioritet pri ukrcavanju, poboljšani sistem cijena, online rezerviranje karata i prtljaga, mogućnosti otkazivanja leta, kao i mnoge druge. Što je najvažnije, broj uvedenih linija nastavio je neprestan rast iz mjeseca u mjesec, tako da je danas moguće rezervirati letove za Nizozemsku, Švedsku, Švicarsku, Njemačku, Slovačku i, uskoro, Veliku Britaniju.

Sve ovo je utjecalo na enorman rast zračnog saobraćaja na Međunarodnom aerodromu Tuzla, o čemu dovoljno govori podatak da je samo u 2016. godini broj putnika na aerodromu dosegao skoro 320.000 putnika, naspram skromnih 4000 putnika u 2012. godini. Već je sasvim izvjesno da broj putnika u 2017. godini nastavlja rasti, što sasvim dovoljno govori o svijetloj budućnosti Međunarodnog aerodroma Tuzla i bosanskog avio prijevoza.

Aerodrom u Tuzli ima jasnu viziju ekonomskog rasta koji podrazumijeva otvaranje novih putnih destinacija, osavremenjivanje zračne luke i flote, saradnju sa novim avionskim kompanijama, te pružanje udobnog i brzog leta ka željenom gradu po izrazito niskim cijenama.

Međunarodni aerodrom Tuzla ima misiju obezbijediti svojim klijentima što brži, savremeniji, ugodniji i ekonomičniji avionski prijevoz.

Radno vrijeme

Ponedjeljak

00-24

Utorak

00-24

Srijeda

00-24

Četvrtak

00-24

Petak

00-24

Subota

00-24

Nedjelja

00-24

Adresa

Adresa:

Dubrave Gornje bb

GPS:

44.467024759344, 18.714203596246

Telefon:
Kontaktirajte menadžment
Plan My Route
Direktor / Predsjednik uprave:

Rifat Karasalihović