Fabrika cementa Lukavac d.d. vodeći je proizvođač bijelog, portland i zidarskog cementa u Bosni i Hercegovini.
 

 
Privatizacijom u oktobru 2001. godine, FCL postaje članicom ugledne poslovne grupacije Asamer iz Austrije. Fabrika cementa iz Lukavca sada je u 99-postotnom vlasništvu kompanije Asamer Baustoffe AG. Kompanija Asamer je jedna od vodećih kompanija u proizvodnji šljunka, kamena, cementa i betona. Prostire se na tržišta Austrije, Slovačke i Bosne i Hercegovine. Asamer grupacija upošljava preko hiljadu radnika. Kao kćerka firma austrijskog ASAMER Holdinga, FCL održava i neprestano jača svoju poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine.
Kao neodvojiv sastavni dio u proizvodnji betona, cement predstavlja jedan od najvažnijih građevinskih materijala jer predstavlja osnovicu u obezbjeđenju stabilnosti građevinskih objekata.
Reference za cement proizveden u FCL su brojne, budući da se cement iz lukavačke tvornice skoro 40 godina koristi za izgradnju temelja, industrijskih i stambenih objekata, puteve, kompletne infrastrukture unutar i van granica države.

Gospodarstvo i dobrobit za lokalnu i širu zajednicu, ekološki zdrava proizvodnja, temelj su poslovne filozofije FCL. FCL je kompanija koja ima dugoročnu poslovnu strategiju, koja podrazumijeva stalna investiranja, modernizaciju pogona, očuvanje okoliša, poboljšanje kvaliteta proizvoda, te edukaciju uposlenih i konstantno izlaženje u susret kupcima i njihovim zahtjevima. Ta poslovna strategija rezultirala je dobivanjem certifikata ISO 9001 : 2008 i ISO 14001:2004. U okviru Fabrike cementa Lukavac posluju podružnice u Banja Luci i Istočnom Sarajevu čija je osnovna djelatnost proizvodnja betona, a putem kojih FCL plasira cement na navedene lokacije. Fabrika cementa Lukavac je 50%-tni vlasnik Rudnika krečnjaka “Vijenac”, industrijskog kamenoloma, koji pored FCL, krečnjakom snabdijeva i druge fabrike
u Lukavcu, a obezbjeđuje i kamene agregate za spravljanje betona i donjih slojeva asfalta. Geološke rezerve ovog kamenoloma se procjenjuju na oko 350 – 400 miliona tona. U sastavu FCL također posluje i kompanija „CEDIS“ d.o.o. za proizvodnju, građenje, trgovinu i usluge. U prethodnih osam godina, sa uloženih preko 200 miliona KM, Asamer grupacija u Lukavcu je napravila doskora nezamisliv poslovni i ekološki preporod kompanije. Od trošne i zapuštene tvornice, izgrađene daleke 1974. godine, sa starom tehnologijom, skromnog kapaciteta od oko 300.000 tona cementa godišnje, puštanjem u rad najnovije proizvodne linije sredinom 2009. godine, FCL je brzo dostigla dva i pol puta veći kapacitet. Trenutno, tvornica proizvodi preko 800.000 tona cementa i 600.000 tona klinker opeke godišnje.

Obrazovan, visokoprofesionalan, odgovoran i zadovoljan radnik predstavlja osnovu poslovne uspješnosti kompanije FCL. Insistirajući i dosljedno njegujući takvu poslovnu filozofiju, FCL je prerastao u lidera u proizvodnji cementa u Bosni i Hercegovini.

Misija kompanije je, kroz kvalitetan i stručan rad, zadovoljiti potrebe klijenata upotrebom najmodernije tehnologije u proizvodnji cementa, uz primjenu najstrožih principa sigurnosti na radu, zaštite zdravlja i okoline.

Vizija kompanije je osigurati dugoročnu stabilnost i kvalitetnu proizvodnju, te uz otvorenu i transparentnu saradnju odgovoriti na sve zahtjeve dobavljača, klijenata, poslovnih partnera i uposlenih.

Radno vrijeme

Ponedjeljak

-

Utorak

-

Srijeda

-

Četvrtak

-

Petak

-

Subota

-

Nedjelja

-

Adresa

Adresa:

Lukavačkih brigada bb

GPS:

44.525861275499, 18.528165444732

Telefon:
Plan My Route
Direktor / Predsjednik uprave:

Izet Imamović

$0,00
od:
06/07/2017
Specijalna ponuda

FCL – Povjerenjem do uspjeha

Pročitaj više...