Elmir Dedić (TRING): Udruženi možemo riješiti sve probleme koji nas zadese! (VIDEO)

Elmir Dedić (TRING): Udruženi možemo riješiti sve probleme koji nas zadese! (VIDEO)
Intervju Novosti

U okviru našeg velikog projekta MADE IN BIH, danas vam predstavljamo kompaniju TRING iz Gračanice, koja je vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje FBIH i ponuđač kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva.

Tim povodom, naš gost je Elmir Dedić, direktor proizvodnje u kompaniji TRING.

Napravili ste najmanji kompjuter na svijetu. Kako postati prvi?

Elmir Dedić: Naša prednost je podmlađen kadar koji radi u našoj kompaniji. Mislim da je to jedna doza mladosti koja unosi novitet odakle crpimo sve te ideje koje su u korak s vremenom, ideje koje su popularne da se prezentuju bilo gdje u svijetu.

Na koji načim birate uposlenike?

Elmir Dedić: To je najteži zadatak u cjelokupnoj priči, tj. odabrati adekvatan kadar. Drugi problem koji se pojavljuje je kako zadržati pravi kadar. To je dugoročan proces za koji ne bi znao ni reći koji je pravi recept. Najbitnije je nametnuti mladim ljudima da rade ono što im je interesantno.

Kako zainteresovati mlade da grade karijeru u privatnom, a ne državnom sektoru?

Elmir Dedić: Vrlo teško je promijeniti razmišljanje mladih ljudi obzirom da u državnom sektoru vrlo malo rade, a imaju visoka primanja u odnosu na privatni sektor gdje svaka mlada osoba maksimalno daje sebe da ispuni sve obaveze koje je dobila.

Tring za pet godina?

Elmir Dedić: Naš je cilj biti bosansko-hercegovački Siemens. To je naša vizija i mi idemo ka tome smijeru. Velika naša prednost je to što imamo svoju proizvodnju. Nalazimo se u takvom okruženju gdje tu elektroniku, tu pamet koju napravimo možemo vrlo lako upakovati u plastično kućište obzirom da se nalazimo u Gračanici gdje je ta oblast jako rasprostranjena, tako da je naša kompletna prednost u tome što nudimo rješenje po sistemu “ključ u ruke”. Imamo široko područije djelovanja, ali moramo se opredjeliti šta je to cilj, u kojem smijeru Tring da ide. Konstantno se usmjeravamo da se ne bi bespotrebno raširili na više oblasti jer zaista možemo uraditi i djelovati u puno različitih oblasti.

Koliko je bitno umrežavanje, tj. da se BiH poslodavci drže zajedno?

Elmir Dedić: Mislim da je jako bitno. Udruživanjem možemo riješiti sve probleme koji nas zadese, možemo razmijeniti iskustva i to je jedna pozitivna stvar, kako na lokalnom tako na nekom širem područiju.

Ostati ili otići odavde?

Elmir Dedić: U slučaju da odemo odavde, dobijemo finansijsku korist, a sve ostalo izgubimo. Procijenite šta želite da radite i idite u tome smijeru, a kada krenete u tom smijeru ne dajte ni jednoj prepreci da vas zaustavi.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa