BiH prošle godine izvezla svega 36 miliona KM flaširane vode

BiH prošle godine izvezla svega 36 miliona KM flaširane vode
Novosti

Ovogodišnji međunarodni sajam Ekobis tematski je posvećen vodama i vodnim reursima.

Naša zemlja ima mnogo vodnog potencijala, ali nedovoljno iskorištenog. U prilog tome govori očit disbalans – samo u prošloj godini uvoz vode je za 92 miliona maraka bio veći od izvoza, izvještava “Federalna TV“.

Naša zemlja je izvezla svega 36 miliona maraka flaširane vode protekle godine. Stoga su organizatori međunarodnog sajma Ekobis, koji se održava u Bihaću, ove godine na jednom mjestu okupili gotovo sve punionice vode iz naše zemlje, kako bi bili promovisani i kako bi se dokazalo da ne moramo kupovati vodu koja nije porijeklom iz BiH.

“Hoćemo da forsiramo domaće brendove, pogotovo vodni potencijal koji je ogroman, a, nažalost, imamo ogroman deficit u izvozu, odnosno vanjskotrgovinskoj razmjeni kad je u pitanju uvoz, odnosno izvoz vode“, navodi Nihad Šušnjar, iz Privredne komore USK-a, organizator Sajma Ekobis 2017.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sead Delić kazao je kako Vijeće ministara treba donijeti pravilnike na koji bi se način zaštitila domaća proizvodnja, a sa druge strane kojim bi se uklonile barijere izvoza naše vode u neke druge zemlje.

Delić dodaje da su bh. vode izuzetne kvalitete, kako po ispitivanju domaćih tako i stranih laboratorija. Međutim, ovih dana je isplivao ponovo problem sa zastarjelom opremljenosti vodovodne infrastrukture. Bihać se ovih dana, uslijed kišnih padavina, susreo sa vodom koja nije zadovoljavala kvaliteta za konzumiranje.

“Itekako moramo donijeti određene mjere da nam se ne dešava situacija da nam nakon svake obilne kiše imamo problem sa pitkom vodom“, poručuje premijer USK-a Husein Rošić.

Kako već imamo vrlo kvalitetnu vodu, svakako bi se trebali potruditi da imamo i odgovarajuću infrastrukturu, te regulativu koja bi ovoj zemlji omogućila zaradu na gotovom proizvodu, prenosi Haber.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa