Gasi se Cimosov pogon u Zenici, biznismen iz Kalesije posljednja nada

Gasi se Cimosov pogon u Zenici, biznismen iz Kalesije posljednja nada
Novosti

Iz Grupanije Cimos iz Kopra potvrdili su da uprava kompanije namjerava pokrenuti postupak likvidacije Cimosove fabrike u Zenici. To znači da bi većina od 150 zaposlenih u ovoj fabrici, do septembra mogla ostati bez posla. Kao posljednja nada spominje se načelnik Kalesije i uspješni privrednik Sead Džafić, piše BiznisInfo.

Grupa radnika zeničkog Cimosa okupila se danas pred kapijom preduzeća, želeći saznati pojedinosti o planovima slovenačkog proizvođača auto-dijelova, koji je uz veliku pompu, prije nepunih deset godina u Zenici najavljen kao jedan od najznačajnijih strateških investitora u poslijeratnoj BiH.

Novi vlasnik Cimosa iz Kopra, italijaski fond Palladio Finanziaria, predočio je jučer predsjedniku Sindikata zeničkog Cimosa dokumentaciju o namjeri da likvidira pogon.

Ta odluka biće donesena za mjesec dana, ako neko u ovom periodu ne kupi fabriku, sa otkaznim rokom radnicima od 14 dana – kaže Rusmir Pašalić, predsjednik Sindikata Cimosa u Zenici.

Na upit upravi Cimosa o sudbini zeničke livnice, iz centrale kompanije rečeno je za RTV Zenica da intenzivno traženje novih poslovnih prilika za fabriku u Zenici nije urodilo plodom, te da će s prvim avgustom ove godine Grupacija biti primorana početi sa postupkom zatvaranja tog društva.

S radnicima Cimosa danas je razgovarao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Sa žaljenjem smo primili informaciju o likvidaciji Cimosa u Zenici. Kao gradonačelnik ohrabrio sam radnike da se bore za svoja prava u skladu sa Zakonima naše države. Ono što mogu sa svoje strane uraditi jeste, da nastavim moliti svoga prijatelja, uspješnog privrednika i nezavisnog načelnika Općine Kalesija Seada Džafića, da kupi ovu tvornicu i tako spasi stotinjak porodica. On je već posjetio pogone Cimosa u Zenici, upoznat je sa kapacitetima i nadam se da bi mogao biti spasilac preduzeća, rekao je Kasumović, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na internet stranici Opštine Zenica.

Biznis Info.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa